Lanlon.

Ondersteunende mogelijkheden

Wanneer je ondersteuning nodig hebt, voor jezelf of voor degene die je ondersteund, onderneem dan actie.

Voor een gesprek, advies of doorverwijzing, is de huisartsenpraktijk de eerste plek waar u deze ondersteuning kunt starten.

Met onderstaande eerstelijnszorg voorbeelden, kan rechtstreeks contact opgenomen worden.

Voor overig advies en startpunt, adviseren we je om op deze site te kijken binnen het hoofdstuk waar je advies over wenst.

Advies en startpunt ondersteuning

Eerstelijnszorg is zorg waarvoor je geen verwijzing nodig hebt. Je kunt hen bellen of op een andere manier contacten als je hier behoefte aan hebt. Onder eerstelijnszorg vallen:

  • Huisartsen (en praktijkondersteuners)

  • Tandartsen en andere mondzorgverleners (zoals mondhygiënisten, orthodontisten en tandprothetici)

  • Fysiotherapeuten

  • Apotheken

  • Thuisverpleging (geen verwijzing nodig, maar wel een indicatie). (Hiervoor kunt u ook zelf contact opnemen met een zorgaanbieder zie hier.)

  • Maatschappelijk werk

  • Psychologische zorg bij een consultatiebureau

De huisarts speelt hierin een centrale rol. Hij of zij bepaalt welke zorg je nodig hebt en kan je doorverwijzen naar een specialist als dat nodig is. De overheid stimuleert steeds meer zorg bij eerstelijnszorgverleners, omdat dit vaak sneller en goedkoper is.

Let op: eerstelijnszorg betekent niet automatisch dat het volledig wordt vergoed door je basisverzekering. Voor kosten van bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut heb je vaak een aanvullende verzekering nodig. Zorg van de huisarts wordt wel volledig vergoed en valt niet onder je eigen risico.

Tweedelijnszorg is zorg waarvoor je wel een verwijzing nodig hebt, zoals bij:

  • Specialisten in het ziekenhuis of kliniek

  • Revalidatie

  • Psychische hulp

Zonder verwijzing krijg je geen toegang tot deze zorg en worden de kosten niet vergoed door je zorgverzekering. De meeste tweedelijnszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar gaat wél ten koste van je eigen risico. Controleer altijd je polisvoorwaarden om onverwachte kosten te voorkomen.

Lotgenoten

Een lotgenotengroep is een groep waar mensen die dezelfde aandoening of ziekte hebben, of hetzelfde hebben meegemaakt of meemaken, steun bij elkaar vinden. Zo zijn er lotgenoot groepen voor mensen die oog in oog staan met een chronische ziekte, of groepen voor gerichte aandoeningen als MS of Parkinson, of groepen waarbij gesproken wordt hoe om te gaan met dementie.

In deze groepen wissel je (1 op 1 of in een groep) ervaringen en tips uit of heb je een luisterend oor naar elkaar.

Een aantal lotgenoot groepen:
Lotgenoten - Rouw.nl
Lotgenoten | Kanker.nl
Bij jou in de buurt | Dementie

De informatie voor mantelzorgers, is te vinden is hier te vinden.

Een manier om degene die je ondersteund verder op weg naar zelfstandigheid is door bijvoorbeeld te verwijzen naar sites om het leven te begrijpen, zoals Steffie helpt je verder! - Steffie.nl

Hier kun je uitleg vinden van hele brede onderwerpen. Van computer en mobiel gebruik (bijvoorbeeld hoe je inlogt met een DigiD app), geld, duurzaamheid, gezondheid (bijvoorbeeld hoe je een afspraak maakt bij de huisarts), reizen (bijv hoe laad ik mijn OV-chipkaart op), sociale contacten, veiligheid, vrije tijd, wonen en zelf regelen (bijvoorbeeld ; hoe werkt orgaandonatie)

Praktische levenskennis onderwerpen

Andere algemene ondersteunings hulp kun je bijvoorbeeld vinden via:

Op de site hulpmiddelenwijzer.nl vind je betrouwbare informatie over zorghulpmiddelen. De site werkt met vele plaatjes en door te zoeken op hulpmiddelen bij je activiteit, kom je ook hulpmiddelen tegen waar je wellicht nog niet aan gedacht had, die kunnen ondersteunen. Je ontdek mogelijkheden en weet waar u bij uw keuze op moet letten. Deze site geeft handige tips en betrouwbare en praktische informatie over hulpmiddelen bij dagelijkse activiteiten.

Deze site wordt/is gemaakt door Vilans, kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, met subsidie van het ministerie van volksgezondheid welzijn en sport. Lees meer: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/

Via thuiszorgwinkels kun je vele producten kopen en huren/lenen. Bijvoorbeeld een rolstoel, een vork met meer grip, een leesloep, of een po-stoel.

Zie hiervoor de site Medicura Zorgwinkel | Thuiszorgwinkel in hulpmiddelen

Zij geven duidelijk aan wanneer je producten volledig kunt lenen of dient te huren of te kopen. Vele hulpmiddelen zitten onder voorwaarden qua vergoeding in de basisverzekering. In de winkels wordt er advies gegeven en in vele winkels zijn ook losse hulpmiddelen te koop of te huur.

Er zijn ook 2e hands hulpmiddelen te koop. Dit kunnen douchehulpmiddelen, bedden stoelen enz. zijn. Dit kan via Zorgoutlet, Thuiszorgwinkel voor nieuwe en tweedehands zorghulpmiddelen Een aantal producten kunt u in de winkel vooraf testen.

blue and white digital watch
blue and white digital watch

Hulpmiddelen en technische snufjes

Personenalarmering

Er zijn verschillende manieren om personenalarmering te regelen: Via een thuiszorgorganisatie; Via het servicepakket van een woningstichting of woonzorgcentrum; Via uw zorgverzekeraar

Om de personenalarmering vergoed te krijgen, moet u een medische indicatie aanvragen bij uw huisarts of medisch specialist. Op de website alarmaanvragen.nl staan de aanvraagformulieren per zorgverzekeraar.

Mentale ondersteuning

sunlight and mountains
sunlight and mountains

Om met je eigen emoties om te kunnen gaan, zijn twee zaken erg belangrijk: zelfzorg en nazorg.

Zelfzorg
De term zegt het al: zorg goed voor jezelf. 
Dit betekent niet dat je alles helemaal zelf moet doen. Je mag ook hulp van een ander vragen, als je daar behoefte aan hebt. Bespreek je ervaringen of emoties bijvoorbeeld met degene die je ondersteuning geeft, of met een buurtgenoot, huisarts, een vriend, familielid of collega.
Ook kan het helpen om jouw ervaringen en emoties op te schrijven ('van je af te schrijven') in een boekje.

Nazorg
Een nazorg gesprek heeft als doel om je emoties een plek te geven. Het kan ook nuttig zijn om regelmatig onder lotgenoten ervaringen en emoties te bespreken. Door ervaringen te delen, leer je van elkaar en kun je elkaar beter ondersteunen.

Met anderen praten kan dus helpen om met je emoties om te gaan.

MIND wil de psychische gezondheid verbeteren en iedereen die te maken heeft met psychische klachten ondersteunen.

Dit is wat zij schrijven op hun site:

Wij strijden voor een samenleving die investeert in mentale gezondheid en er alles aan doet om onnodig psychisch leed te voorkomen. MIND geeft een stem aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten en biedt informatie, advies en ondersteuning.

De maatschappij vraagt mentaal veel van ons: 1 op de 4 mensen krijgt te maken met psychische klachten. Deze klachten kunnen een enorme impact hebben op je leven. MIND Korrelatie werkt mee aan een mentaal gezond Nederland door het gesprek aan te gaan met jou! Je kunt bij ons terecht voor deskundig, anoniem en gratis advies.

https://wijzijnmind.nl/

Op deze site kun je op ABC zoeken op onderwerpen die je interesseren.

Wanneer zou jij professionele hulp vragen, in plaats van steun bij degene die je ondersteund, bij je vrienden/buren je privé- of werkkring?

Professionele hulp, zoals een verlies- en rouwbegeleider, een persoonlijke coach of een psycholoog, kan nuttig zijn als jouw emoties je eigen functioneren belemmeren.

Praten kan jou helpen om je hart te luchten of de situatie wat te relativeren.

Twijfel je of je baat zou hebben bij professionele hulp? Bespreek het eens met je huisarts of maatschappelijk werk.

Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u de luisterlijn bellen. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Bel 088 0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk via deluisterlijn.nl.

Het Oranje Fonds verbindt vrijwilligers, hulpvragers en sociale initiatieven.
Het hele jaar door versterken wij organisaties met geld, kennis en aandacht.
Ze steunen maatjes-, mentor- en buddyprojecten.

Je kunt hier dus ook een maatje zoeken voor jezelf of voor degene waar je ondersteuning aan biedt.

Nieuwe en bestaande initiatieven voorzien we van nieuwe ideeën, contacten én vrijwilligers. Met deze website brengt het Oranje Fonds maatjesprojecten en maatjes samen. https://www.maatjesgezocht.nl/

Maatje- mentor- buddy-personenhulp

Oranjefonds

Leefhulp voor ouderen

Hulp voor ouderen aan huis » Leefhulp https://www.leefhulp.nl/ Leefhulp ondersteunt ouderen en alleenstaanden die zelfstandig wonen. Leefhulp zorgt ervoor dat u zelfstandig blijft en verzorgt allerlei diensten rondom uw huis.

Respijtzorg

Respijtzorg is een vorm van ondersteuning waarbij de zorg voor jou als naaste tijdelijk wordt overgenomen door iemand anders. Respijtzorg geeft jou als mantelzorger daarmee rust en ruimte voor jezelf. Respijtzorg wordt ook wel vervangende zorg genoemd. Het is een vorm van mantelzorgondersteuning (zie mantelzorg). Meer informatie hierover is dan ook goed te vinden via de mantelzorg websites.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

Iedere gemeente organiseert de toegang tot ondersteuning op zijn eigen manier. Sommige gemeenten kiezen voor het WMO-loket. Veel gemeenten kiezen sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Wat het wijkteam precies doet, verschilt per gemeente. Je kunt je gemeente aanklikken in de onderstaande site: https://www.wmo-uitleg.nl/gemeente

WMO-uitleg is een initiatief van Hulp-in-Huis. Zij hebben op de site de gegevens van alle gemeenten in Nederland voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u makkelijk en snel de gegevens van uw gemeente opzoeken, de contactgegevens staan vermeld en indien bekend hebben wij ook de PGB-tarieven en gecontracteerde zorgaanbieders per gemeente toegevoegd aan deze website. Ook de contactgegevens van de verschillende zorgaanbieders zijn opgenomen op de website. Deze kun je vinden op Zorgaanbieders | WMO uitleg (wmo-uitleg.nl) https://www.wmo-uitleg.nl/zorgaanbieder

Gemeentelijke ondersteuning

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van jou als mantelzorger. Heb je ondersteuning nodig om je zorgtaken goed te kunnen vervullen en volhouden? Neem dan contact op met je gemeente.

Je kunt bij je gemeente terecht voor bijvoorbeeld:

  • Ondersteuning in de vorm van vervangende zorg of respijtzorg

  • Huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer

  • Begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf voor degene die je verzorgt

  • Beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis

  • Behandeling of begeleiding van kinderen met een stoornis, beperking of aandoening

Het gaat hier om hulp en ondersteuning op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.

Via de mantelzorgsite www.mantelzorg.nl zijn links te vinden naar de wetten en regels die we in Nederland kennen die te maken hebben met het ondersteunen van je naaste. Wetten zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet langdurige zorg, de Jeugdwet en de zorgverzekeringswet. Ook staat hier duidelijk uitgeschreven hoe het zit als je naaste niet meer zelf kan beslissen.

In elke gemeente is de ondersteuning weer anders ingericht. In veel gemeenten kun je terecht bij een Wmo-loket. Of bij een Centrum voor Jeugd en Gezin als het gaat om de zorg voor kinderen.

Er zijn ook gemeenten die ‘sociale wijkteams’ of ‘buurtteams’ hebben, die je benadert met jouw ondersteuningsvraag. Informeer bij je gemeente waar je moet zijn. Dit kan gewoon door te bellen naar het gemeentehuis. Ook een ouderenadviseur of je huisarts kan je vertellen waar je terecht kunt.

Het keukentafelgesprek

Heeft degene voor wie je zorgt, ondersteuning aangevraagd bij de gemeente? Dan wordt tijdens een zogenaamd keukentafelgesprek besproken welke zorg en ondersteuning er nodig is. Lees meer over het keukentafelgesprek.

Tijdens het keukentafelgesprek gaat het om hulp en voorzieningen in huis of in je omgeving om zelfredzaam te zijn en om mee te kunnen doen aan de samenleving. Het gaat dus niet om medische zorg.

De gemeente krijgt door dit gesprek inzicht in aan welke ondersteuning behoefte is en welke oplossingen er zijn. De gemeente gaat na wat de hulpvrager zelf kan, met hulp van jou als mantelzorger, familie en vrienden en wat de gemeente moet organiseren.

De hulp kan een algemene voorziening zijn, die voor iedereen zonder indicatie te gebruiken is, zoals boodschappenhulp of activiteiten. Maar het kan ook een persoonlijke maatwerkvoorziening zijn, waarvoor je een indicatie nodig hebt zoals huishoudelijke hulp, beschermd wonen of dagbesteding.

Voor de WMO klik hierop. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er om mensen die hulp nodig hebben zo veel mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Wie hierbij zorg en ondersteuning nodig heeft kan contact opnemen met de gemeente.

De gemeente voert de Wmo uit. Je kunt hier terecht voor:

  • huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer

  • ondersteuning voor jou als mantelzorger, bijvoorbeeld door vervangende zorg

  • begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf

  • beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis

Je vraagt de hulp aan bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente. Het WMO-loket

Zorgloket - Wmo (wmo-zorgloket.nl) of https://wmo-zorgloket.nl/zorgloket/

Het zorgloket is een centraal punt bij jouw gemeente waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn. Hier kun je vragen stellen over verschillende zorgvormen en de mogelijkheden voor ondersteuning.

De hulp kan geleverd worden via een persoonsgebonden budget of als zorg in natura. In het laatste geval regelt de gemeente de hulp. Soms moet je een eigen bijdrage betalen.

Voor de jeugdwet klik hierop

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Dit is geregeld in de nieuwe Jeugdwet, die geldt voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

De Jeugdwet richt zich op kinderen en jongeren onder de achttien jaar. Onder de wet vallen onder andere de volgende vormen van zorg:

  • behandeling van jongeren met een psychische stoornis (al dan niet met verblijf)

  • behandeling van jongeren met een (licht) verstandelijke beperking (al dan niet met verblijf)

  • begeleiding, persoonlijke verzorging en het bijbehorend kortdurend verblijf voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening

  • vervoer van en naar de locatie waar jeugdhulp voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening wordt geboden

  • jeugdzorg voor jongeren met een beperking

  • pleegzorg

De zorg kan in natura worden geleverd, maar ook een persoonsgebonden budget is mogelijk. Je kunt dit aanvragen bij de gemeente.

Contact maken met je gemeente

Huishoudelijke ondersteuning via de officiële weg, gaat via je eigen gemeente en kun je aanvragen via de rijksoverheid. Zorg en ondersteuning thuis | Rijksoverheid.nl https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis geeft de vele verwijzingen weer.

Wil je via een andere weg huishoudelijke ondersteuning, dan kan dat via kennissen, lokale krantjes of via de vele sites. Voorbeelden hiervoor zijn; Ondersteuning thuis & Ondersteuning thuis vanuit de WMO

grayscale photo of girl in stripe shirt and pants standing by the window
grayscale photo of girl in stripe shirt and pants standing by the window

Huishoudelijke ondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorg

Er is een landelijke site voor mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar bekijkt de hele zorgsituatie en bespreekt samen met jou als mantelzorger wat er eventueel verbeterd kan worden. Het gaat daarbij om wat er in jouw specifieke situatie nodig en mogelijk is. De mantelzorgmakelaar beantwoordt vragen over zorg, welzijn, wonen, werk en financiën en heeft veel kennis van de vier zorgwetten: de WMO, WLZ, ZVW en de Jeugdwet. Als het nodig is kan een mantelzorgmakelaar tijdelijk regeltaken van je overnemen of op verzoek bij een familiegesprek aanwezig zijn.

Ook hulpverleners kunnen met de mantelzorgmakelaar overleggen over een zorgsituatie en deze desgewenst samen met haar aanpakken.

Een aantal mantelzorgmakelaars is bereikbaar via een gemeentelijke organisatie voor mantelzorgondersteuning of welzijn. Mantelzorgmakelaars die als zelfstandige werkzaam zijn, vind je via de Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars. De site hiervan is https://www.bmzm.nl/. Op deze site zijn vele verwijzingen te vinden. Vele zijn Amsterdam georiënteerd.

Er is een vereniging voor mantelzorgers; www.mantelzorgnl.nl

Op deze site staat zeer veel informatie. Zo staat er een verwijzing naar de mantelzorglijn. Dit is telefoonnummer: 030-760 60 55

Er is een belangenvereniging voor mensen met een persoonsgebonden budget; www.persaldo.nl

Er is een belangenorganisatie om mantelzorgvriendelijk (personeels)beleid te realiseren; www.werk&mantelzorg.nl

Daarnaast is er een servicecentrum pgb, voor salarisadministratie, pgb en aanverwante zaken; www.svb.nl

Bij Welzijn MensenWerk (www.welzijnmw.nl ) vind je heel veel gerichte informatie voor mantelzorgers. Jong en oud, over geldzaken, wonen en dergelijke.

Bij https://www.movisie.nl/mantelscan de MantelScan | Movisie, kun je een overzicht vinden welke belasting mantelzorgers hebben. Zij hebben een breed perspectief, echter richten zich op de professionals en beantwoorden vragen op basis van t brede perspectief en niet op maatwerkniveau.

Regionale ontwikkelingen in mantelzorgondersteuning.

Vele centrale organisaties hebben ook regionale varianten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld bij mantelzorg.nl regionaal zoeken

Er zijn ook gerichte sites. Zo is er voor de regio Utrecht: www.u-centraal.nl Voor hulp zoekenden en vrijwilliger worden. Ook in deze site kun je vele doorlinken vinden naar onder andere: https://www.u-centraal.nl/onze-mogelijkheden/mantelzorgmakelaar/

Ook kun je veel informatie vinden bij de regionale zorgvoorzieningen.

Wanneer je vrijwillig voor iemand zorgt dan wordt je veelal ook wel mantelzorger genoemd. Een concretere definitie wat mantelzorg is, kun je ook vinden op; Ben ik een mantelzorger? (mantelzorgutrecht.nl)

Vanuit de rijksoverheid kun je voor mantelzorg zeer veel informatie vinden op Mantelzorg | Rijksoverheid.nl

Via deze overheidssite kun je informatie vinden over hoe je hulp bij de zorg kunt krijgen. (vrijwilligers en professionals)

Er is ook een https://mantelzorg.startpagina.nl/ Hier is heel veel informatie verzameld..

Mantelzorgmakelaar

Op deze sites is zeer veel informatie te vinden en ook tips hoe je goed voor jezelf zorgt en welke ondersteuning er voor jou is.

Kort deel ik hier de door hen genoemde basistips:

  1. Deel je zorg
    Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

  2. Bespreek het op school of op je werk
    Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.

  3. Geef aan wanneer het te veel is
    Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij de Mantelzorglijn, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van jouw familielid.

  4. Blijf leuke dingen doen
    Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.

  5. Zoek informatie
    Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.

Ook is er een mantelzorg telefoonlijn. Bij de Mantelzorglijn kun je terecht voor informatie, advies of je kunt er je verhaal kwijt: 030 – 760 60 55 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Het geregel rondom administratie kan veel tijd en energie kosten.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u ondersteuning kunt krijgen om de administratieve druk te verminderen.

Op de site van Espria is eenvoudig een overzicht hiervan te vinden onder het kopje ledenvereniging.

Belastingservice: De Belastingservice kan u helpen bij meer dan alleen de jaarlijkse belastingaangifte. Ze kunnen ook ondersteunen bij voorlopige teruggaaf of het opstellen van bezwaarschriften. Voor al uw belastingvragen kunt u het hele jaar door contact opnemen.

BelastingTelefoon voor nabestaanden: Heeft u vragen over toeslagen, inkomstenbelasting, erven of erfbelasting? U kunt gratis bellen met de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800 - 235 83 541.

Administratieve hulp van Saar aan Huis: Saar aan Huis biedt vervangende mantelzorg en kan ook helpen met administratieve en financiële zaken. Van post sorteren tot kasboek bijhouden, ze kunnen u ondersteunen. Ook kunnen ze aanschuiven bij gesprekken met de gemeente.

closeup photo of assorted-color book lot
closeup photo of assorted-color book lot

Administratieve ondersteuning

Het aanvragen van zorg brengt veel papierwerk met zich mee

Cliëntondersteuner via de gemeente: Een gratis cliëntondersteuner via de gemeente kan u helpen bij het regelen van de juiste zorg of bij het aanvragen van een persoonsgebonden budget (pgb). Vraag / bel hiervoor uw gemeente voor mogelijkheden

Mantelzorgmakelaar: Er zijn zelfstandig werkende mantelzorgmakelaars die vergelijkbare ondersteuning bieden als de cliëntondersteuner. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw aanvullende verzekering een mantelzorgmakelaar vergoedt.

Organisaties voor mantelzorgers: Op de website van MantelzorgNL vindt u organisaties bij u in de buurt die u kunnen helpen bij administratieve taken. Zo kunt u zich als mantelzorger richten op meer dan alleen formulieren invullen.

Daarnaast verwijzen ze naar de ledenadviseur van Espria, voor als u nog vragen heeft of zoekt u een oplossing bij u in de buurt? De ledenadviseur wijst u graag de weg. Deze is te bereiken via telefoon: 088 - 383 20 00 of e-mail: service@ledenvereniging.nl.

Zorgadministratie

Algemene administratie

Wanneer er mantelzorg ondersteuning nodig is, kan het betekenen dat je minder inkomsten hebt, door de zorgverleningstaken. Ook kan degene die je zorg verleend financiele ondersteuning nodig hebben, door dure medische uitgaven of minder inkomen agv de zorgvraag.

Op www.Nibud.nl kun je informatie vinden over het financieel rondkomen, over sparen, over je uitgaven of geldproblemen. Ook kun je hier informatie vinden over inkomensondersteuning en zijn er vele tools tav financiele vraagstukken, zoals een WerkUrenBerekenaar als je wilt berekenen welke financiële gevolgen er zijn bij meer of minder uren werken.

pink pig figurine on white surface
pink pig figurine on white surface

Financiele ondersteuning

Ondersteunen bij bewegen

Om te helpen anderen of jezelf meer te laten bewegen, heeft het Kenniscentrum Sport & Bewegen een aantal praktische handvatten om jou op weg te helpen hierbij.

Deze kun je vinden in de Beweegrichtlijnen toolkit - Kenniscentrum Sport en Bewegen. Hierin vind je diverse infographics, afbeeldingen en animatievideo’s.

Om in Nederland te kiezen uit de best passende zorgaanbieder, kun je gebruik maken van www.ZorgkaartNederland.nl

Ook kun je via https://mantelzorg.startpagina.nl/ verwijzingen vinden naar bijvoorbeeld de Zorggids Nederland met o.a. een beschrijving tussen particuliere thuiszorg en thuiszorg & tussen verzorgingshuis en verpleeghuis. Ook vind je hier www.kiesbeter.nl (zorginstellingen met waarderingen) en de website van zorgverzekeraars Nederland, met verwijzingen naar diverse zorgkantoren.

Een andere handige site is deze Mantelzorg en vergoedingen voor chronisch zieken. (startpagina.nl)

Verder is er een opkomende site om te ontdekken waar er plek is in de zorg. Dit is www.plekindezorg.nl. Een platform om zorgorganisaties aan zorgprofessionals en particulieren te koppelen.

Zorgaanbieders

Zorggids en Zorgkaart Nederland
Thuis blijven wonen door hulp aan huis

Beschermd wonen is voor volwassenen met psychische of psychosociale problemen die 24 uur per dag hulp nodig hebben. Het betekent dat deze mensen in hun eigen huis blijven wonen en er hulpverleners langskomen. Hierdoor behouden zij hun sociale netwerk en blijven ze meedoen aan de samenleving. Dit vergroot de kans op herstel.

Zorg en begeleiding voor mensen die zelfstandig wonen

Mensen die zorg en begeleiding nodig hebben als zij thuis zelfstandig willen wonen, krijgen bijvoorbeeld hulp met:

  • Schoonhouden van hun kamer of huis;

  • Indelen van hun dag;

  • Omgaan met een verslaving

Beschermd wonen

24 uur per dag zorg of toezicht

Soms heeft iemand blijvend veel zorg nodig. Denk aan volwassenen of kinderen met een ernstige beperking of psychische stoornis. Dit wordt geregeld via de Wet langdurige zorg, meestal afgekort tot Wlz.Als je naaste intensieve zorg nodig heeft, dan is daarvoor een Wlz-indicatie nodig. Ofwel toestemming om vanuit de Wlz betaalde zorg te mogen gebruiken.

Mensen die een Wlz-indicatie krijgen, hebben 24 uur per dag zorg en/of toezicht nodig. Dat betekent dat er altijd iemand in de buurt moet zijn die je naaste op de momenten dat dat nodig is helpt, begeleidt en/of in de gaten houdt

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg via de Wlz. Lees meer over de Wlz en hoe je een aanvraag indient. Zie www.ciz.nl

Het zorgkantoor helpt vervolgens bij het regelen van Wlz-zorg. Zie https://www.zn.nl/zorgkantoren/

Mensen met een Wlz-indicatie en hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van gratis onafhankelijke cliëntondersteuning. Dit is in de wet vastgelegd. Zij geven informatie en advies over bijvoorbeeld het zorgaanbod in de regio, verschillende zorgvormen, cliëntrechten en invulling van de zorg. Ze kunnen helpen bij het opstellen, evalueren en bijstellen van het zorg- of ondersteuningsplan. Zij bemiddelen tussen de client en diens mantelzorgers en de zorgaanbieder als dit wenselijk is. Deze ondersteuning is onafhankelijk van zorgaanbieders en zorgkantoren. Zie hiervoor Cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS & Cliëntondersteuning onafhankelijk en deskundig (thuisinclientondersteuning.nl)

Ernstig zieke

In Nederland kennen we verschillende gespecialiseerde hospicevoorzieningen. Een hospice is een zorginstelling die zich gespecialiseerd heeft in palliatieve zorg. Deze hospicevoorzieningen zijn bedoeld voor mensen die in hun laatste weken of maanden, om wat voor een reden dan ook, niet thuis of in het ziekenhuis kunnen/willen verblijven. Er zijn enkele honderden hospicevoorzieningen in Nederland. Op de site Hospice - Palliatieve zorg kun je hier meer over lezen. Voor een opname in een hospice is de medewerking van een dokter nodig. Deze arts (een huisarts of medisch-specialist bij voorbeeld) moet bevestigen dat er sprake is van een ongeneeslijke ziekte.

Wanneer je ernstig ziek bent of hier meer over wilt weten, dan is de site www.ik-leef.nl een zeer interessante link, met als subtitel; als je ernstig ziek bent geworden…. Hoe regel je dan je leven.

Hierbij onderwerpen als hoe je omgaat met vragen als je laatste wensen, rouwende minnaars, je administratie, hulpverlening, de kunst van het loslaten, omgaan met angst en sterven. Ook externe links als rouw.nl kiesbeter.nl (een openbaar zorgportal. Dit portal is bedoeld voor alle volwassen inwoners van Nederland die vragen hebben op het gebied van zorg, zorgverzekeringen en gezondheid.) Er is een verwijzing naar www.zorgkaartnederland.nl/keuzehulpen en andere Startpagina’s zoals www.kanker.2link.be ; www.thuiszorg.uwpagina.nl ; www.senioren.startpagina.nl ; Uitvaart overzicht (www.uitvaart.besteoverzicht.nl ); www.gehandicapten.startpagina.nl ; www.verpleeghuis.startpagina.nl en naar www.zorggroep.startpagina.nl

www.Agora.nl is een organisatie die ondersteund bij passende palliatieve ondersteuning en zorg aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Zij beseffen dat dit maatwerk is en stellen dat kwaliteit van leven voorop staat. De mens staat centraal en niet de ziekte. Maatwerk vraagt optimale samenwerking tussen zorg en het sociaal domein (jou als mantelzorger en o.a. de overige naasten), met aandacht voor de vier dimensies van de palliatieve benadering: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving. De tools en producten van Agora dragen bij aan kennis en bewustwording. Deze zijn bedoeld voor ook voor jou als mantelzorgers of vrijwilligers die ondersteuning en zorg verlenen aan mensen in de palliatieve fase en hun naasten. Alle materialen zijn te downloaden via deze website en rechtenvrij te gebruiken.

Zo kun je bij hen online documenten vinden met titels als; Welke vragen kan iemand hebben in de palliatieve levensfase? De palliatieve benadering; met wie kan ik samenwerken (overzicht) of met wie kan ik lokaal samenwerken? (Invulschema) Palliatief, maar nog (lang) niet terminaal. Zingevingsvragen, bij wie kun je terecht? Zingeving in de huisartsenpraktijk. Ook kun je er verwijzingen vinden naar gerichte zingeving films, bijvoorbeeld bij Parkinson, bij COPD

Een startpagina met op ABC veel informatie specifiek over gezondheid onderwerpen https://beginthier.nl/rubriek/gezondheid

Een startpagina vanuit WMO perspectief https://wmo.startkabel.nl/

Een startpagina https://margarita.jouwpagina.nl/

VGZ heeft zeer veel informatie voor zorgprofessionals die ook interessant zijn voor ondersteuners. Zie https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders?

Startpagina's

Leer anderen ondersteunen voor maximale levensgezondheid en welzijn.